24 Ekim 2010 Pazar

Patentle korunmayan konular nelerdir ?

Aşağıda sayılanlar buluş niteliğinde olmadıkları için patent kapsamı dışında kalır ve bunlar için koruma talep edilmesi halinde patent verilmez.
a - Keşifler, bilimsel teoriler, matematik metotları; ; (Bu tür ürünler ve eserler Telif hakları kapsamında Kültür Bakanlığı Telif Haklar Genel Müdürlüğü’nce korunmaktadır.)    

b - Zihni, ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin plan, usul ve kurallar; ; (Bu tür ürünler ve eserler Telif hakları kapsamında Kültür Bakanlığı Telif Haklar Genel Müdürlüğü’nce korunmaktadır.)        

c - Edebiyat ve sanat eserleri, bilim eserleri, estetik niteliği olan yaratmalar, bilgisayar yazılımları; (Bu tür ürünler ve eserler Telif hakları kapsamında Kültür Bakanlığı Telif Haklar Genel Müdürlüğü’nce korunmaktadır.)     
d - Bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan usuller.
e - İnsan veya hayvan vücuduna uygulanacak cerrahi ve tedavi usulleri ile insan, hayvan vücudu ile ilgili teşhis usulleri.
(e) bendindeki hüküm bu usullerin herhangi birinde kullanılan terkip ve maddeler ile bunların üretim usullerine uygulanmaz.
Buluş olduğu halde patentle korunmayan buluşlar nelerdir ?

Aşağıda belirtilen buluşlar patent verilerek korunmaz:

a - Konusu kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olan buluşlar. (örneğin insan hayatını doğrudan etkileyen ürünler, uyuşturucu ile ilgili ürünler patentle korunmazlar)

b - Bitki veya hayvan türleri veya önemli ölçüde biyolojik esaslara dayanan bitki veya hayvan yetiştirilmesi usulleri.(Bitki türleri ülkemizde özel bir kanunla korunmaktadır.
Bitki türlerinin tescil işlemi Tarım Bakanlığı’na Bağlı ;Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.)



























0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa